Cultura Popular

Descripcion de CULTURA POPULAR

Dg
21
Dic

Inaugurat el Betlem Vivent Solidari a la Misericòrdia

Maria Salom i Joan Rotger han recorregut el betlem i han saludat els particpants que han representat escenes típiques de Mallorca.

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, acompanyada del vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger, va inaugurar ahir el Betlem Vivent Solidari, organitzat al jardí de la Misericòrdia. Maria Salom i Joan Rotger, que s'ha sumat a la celebració vestits de pagesos, han recorregut les nombroses escenes del betlem tradicional, com a mostra d'expressió de mallorquinitat. 

Es tracta de la segona edició d'aquest esdeveniment, en el marc del qual s'han representat un ample ventall d’escenes d’antics oficis mallorquins i imatges característiques del Naixement, que han cobrat vida gràcies als voluntaris de les associacions de gent gran, que han acceptat prendre part en aquest projecte, organitzat pel Consell de Mallorca a través de l’àrea de Relacions Institucionals i Promoció Sociocultural.

Dg
16
Nov

Oficis antics: Arrossers

Imatge del conreu i l'arròs cuinat

Vila-real ha estat un poble eminentment agrícola fins ben entrat el segle XX ja que les primeres indústries giraven al voltant de la taronja, però la citricultura, evidentment, no ha estat sempre l’única ni la principal dedicació dels vila-realencs.

Des de fa cinc mil anys, l'arròs ha estat el suport material de les cultures de l’Extrem Orient. Des d’ací, no sabem si des de l’Índia o des de la Xina els estudiosos del tema no es posen d’acord l’arròs ha conquerit el món sencer. Ja el 2800 a.C. l’emperador xinés Xing nong va publicar un edicte pel qual s’adjudicava en exclusiva el dret a presenciar la cerimònia de la sembra de l’arròs. Des de l’Orient, els apreciats granets d’arròs viatjaren envers Occident en les alforges de les cavalleries que creuaven les estepes i els deserts asiàtics.

Dj
13
Nov

La XXIX Temporada d'Òpera del Teatre Principal s'inaugurarà demà divendres amb el recital líric del tenor Jorge de León, que actuarà per primera vegada a Mallorca

El tenor Jorge de León, aquest matí, al Teatre Principal, amb la directora gerent, Margalida Moner, i l'adjunt a la direcció artística, Pablo López

El tenor Jorge de León obrirà la XXIX Temporada d’Òpera del Teatre Principal de Palma amb el recital líric que oferirà demà divendres, a les 20 hores, a la Sala Gran, amb l'acompanyament de la mezzosoprano Belén Elvira i del pianista Juan Antonio Álvarez Parejo. L'esdeveniment ha estat presentat avui, amb la presència del mateix Jorge de León, i la directora gerent del Principal, Margalida Moner, que ha destacat el prestigi del tenor canari.

De fet, al llarg de la seva trajectòria artística, de León ha guanyat els principals premis de cant d’Espanya, com ara el Josep Carreras, el Gayarre i el Jaume Aragall, al marge d'haver actuat sota les ordre de directors de la talla de Lorin Maazel, Zubin Metha o Renato Palumbo. Igualment, Jorge de León ha cantat als principals teatres d’òpera d’Europa, com el Teatre Real de Madrid, l’Scala de Milà, el Convent Garden de Londres, l’Arena de Verona i el San Carlo de Nàpols.

Dm
11
Nov

Personajes de las “rondalles” decoran las paredes de la planta de Pediatría

Las pinturas son originales de Antònia Domenge, auxiliar de enfermería

La segunda planta del Hospital de Manacor es ahora un espacio más alegre para los niños hospitalizados y para sus familiares. Antònia Domenge, auxiliar de enfermería y artista, ha reproducido en su tiempo libre algunos de los dibujos de la obraRondaies mallorquines para decorar las paredes de la entrada de la planta de Pediatría.
 
El año pasado ya se decoraron las habitaciones de Pediatría con algunos dibujos de esta obra y ahora Antònia Domenge ha plasmado en las paredes de la entrada de la misma planta algunos de los personajes singulares de estos cuentos, gracias al apoyo económico del Club Tennis Artà, que organizó un torneo de este deporte con cuyos ingresos ha cubierto los gastos del material. En este sentido, Joan Escanellas, responsable del Club, ha explicado que a lo largo del año montan diferentes torneos como este para poder ayudar a algunas entidades de la comarca de Llevant.
 

Dj
23
Oct

'Don Quijote' inaugura la III Temporada de Ballet al Teatre Principal, amb l'actuació de dos dels components del prestigiós English National Ballet

L'equip artístic de 'Don Quijote', amb el vicepresident del Consell, Joan Rotger, i la directora gerent del Teatre Principal, Margalida Moner, aquest matí, durant la presentació de l'espectacle que inaugura la temporada de ballet

La III Temporada de Ballet del Teatre Principal alçarà el teló aquest divendres amb la representació de ‘Don Quijote’, un ballet en tres actes, basat en el capítol 19 del segon llibre de ‘El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha’, de Cervantes, que va ser estrenat el 26 de desembre de 1869, al Teatre Bolshoi, de Moscou, amb música de Ludwig Minkus.

La presentació va tenir lloc ahir matí, amb l'assistència del vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger; la directora gerent del Teatre Principal, Margalida Moner, i part de l'equip artístic, dirigit per Gavin de Paor i Laura Macías i amb l'actuació estelar del ballarí cubà Arionel Vargas i la ballarina georgiana Elena Glurdjidze, tots dos pertanyents al prestigiós English National Ballet.  

Dll
20
Oct

Se constituye el primer jurado de la Medalla de Oro de la Comunidad Autónoma y de los Premios Ramón Llull

Se trata de la primera vez que se constituye un jurado para establecer un calendario de trabajo y valorar las candidaturas para la concesión de las distinciones propuestas por la sociedad balear

El vicepresidente y consejero de Presidencia, Antonio Gómez, ha presidido esta mañana la reunión constitutiva del primer jurado de la Medalla de Oro de la Comunidad Autónoma y de los Premios Ramón Llull, que se otorgan anualmente con motivo del Día de las Illes Balears. También ha estado presente el director general de Relaciones Institucionales y Acción Exterior, César Pacheco.

Se trata de la primera vez que se constituye un jurado para establecer un calendario de trabajo y valorar las candidaturas para la concesión de las distinciones propuestas por la sociedad balear, con el objetivo de que éste sea un proceso transparente y abierto a una mayor participación.

Ds
18
Oct

Pilar Catalina Thomàs Giménez Andreu encarnarà enguany Santa Catalina Thomàs en les Festes de la Beata 2014

La beateta i família acompanyada de les autoritats assistents

L'església de Santa Magdalena ha acollit avui horabaixa la presentació de la nina que encarnarà la figura de Santa Catalina Thomàs en les Festes de la Beata d'enguany i que ha recaigut en Pilar Catalina Thomàs Giménez Andreu. L'acte, que ha comptat amb l'assistència del vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Joan Rotger, i la directora insular de Cultura, Catalina Sureda, ha estat precedit pel cercavila d’una colla de xeremiers que ha transcorregut pels carrers dels voltants del convent, i ha finalitzat amb la celebració d’una catequesi per a infants en torn a la figura de la Santa a càrrec de Bartomeu Villalonga Moyà, rector del Seminari Major. 

Aquesta festivitat, una de les més arrelades a la història i les tradicions de Mallorca, té lloc des de l’any 1792, i té el seu origen històric en la beatificació de sor Catalina Thomàs.

Dm
14
Oct

El teatre gestual arriba al Principal de la mà dels components de la companyia francesa 'Théatre du Mouvement',

L'equip artístic que posarà en escena aquest muntatge de teatre gestual, al Teatre Principal, avui, amb l'adjunt a la Direcció Artística, Pablo López

El Teatre Principal de Palma acollirà a partir del divendres 17 d’octubre el muntatge 'Encore une heure si courte', de la companyia francesa Théâtre du Mouvement, una de les més prestigioses del món en teatre gestual. Aquesta obra arriba de la mà de Pau Bachero, antic col·laborador de Théâtre du Mouvement, just en el moment en què es compleixen 25 anys de l’estrena d’”Encore une heure si courte”, que es va presentar per primera vegada a Londres, precisament un 17 d’octubre de 1989.

Dll
15
Sep

La Biblioteca de Cultura Artesana i el Teatre Principal col·laboren en una iniciativa inèdita a Mallorca

Pablo López, Carmen Martínez, Joan Rotger i Catalina Sureda.

El vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, ha presentat aquest matí el 'Club de Lectures Teatrals', una nova iniciativa duta a terme per part de l'àrea de Cultura, Patrimoni i Esports, a través de la Biblioteca de Cultura Artesana i el Teatre Principal, destinada a estimular l'interès dels lectors pels textos escènics.

A la convocatoria informativa també han estat presents la directora insular de Cultura i Patrimoni, Catalina Sureda, la directora de la Biblioteca de Cultura Artesana, Carmen Martínez, i l'adjunt a la Direcció Artística del Teatre Principal, Pablo López.

El Club de Lectures Teatrals s'estructurà mitjançant tres accions concretes: la lectura de textos; l’assistència a la representació de les obres llegides prèviament; i la participació posterior en un grup de tertúlia on els membres del club intercanviaran opinions i punts de vista sobre el text escrit i la funció escènica.

Ds
13
Sep

Inauguració oficial de les Converses Literàries a Formentor 2014

El mar únic de l'hotel Formentor

Inaugurada oficialment de la setena edició de les Converses Literàries a Formentor. Les converses inclouen aquest any l'acte d'investidura de l'escriptor Carlos Fuentes a títol pòstum i comptarà amb actuacions de la Coral Universitària de la UIB.

A l'acte també hi assistiran la consellera d'Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears, Núria Riera, el secretari autonòmic d'Educació, Cultura i Universitats, Guillem Estarellas, el president executiu del Grupo Prisa, Juan Luis Cebrián, i el director de la Fundación Santillana, Basilio Baltasar.

 

Suscribirse a RSS - Cultura Popular