Cultura Popular

Descripcion de CULTURA POPULAR

Ds
28
Feb

Lliurament de trofeus de la Federació Balear de Tir de Fona

Imatge dels primers premiats

El conseller de Turisme i Esports, Jaime Martínez, ha assistit al lliurament de trofeus amb motiu del tir i lliga de la Federació Balear de Tir de Fona, que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Sa Pobla. A l'acte també han intervingut el batle de la localitat, Gabriel Serra, i el president de la federació, Pep Ribas.

El conseller balear ha felicitat els premiats i ha agraït la tasca que desenvolupa la Federació Balear de Tir de Fona perquè "aquest esport tan nostro es mantingui viu a les nostres illes com la important tradició que és".

"El tir de fona és part de la nostra cultura, de la nostra identitat com illencs, del nostre caràcter, ens uneix i ens representa com pocs esports aconsegueixen fer-ho", ha dit Martínez durant la seva intervenció.

Dj
19
Feb

L’EMT i els sindicats signen un nou conveni col•lectiu, amb una vigència fins l'any 2017

Moment de la signatura del conveni

La direcció de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i els sindicats representatius en aquesta empresa municipal han signat avui el conveni col·lectiu, que tendrà una vigència fins a l’any 2017.

El president de l'EMT, Gabriel Vallejo, ha indicat que “amb la signatura d'aquest conveni hem arribat a un punt d'acord que garanteix la pau social i beneficia als ciutadans”.

Vallejo ha recordat que “aquest conveni és fruit de l'acceptació de determinades reivindicacions de la part social, mentre que l'EMT aconsegueix que el cost derivat del conveni col·lectiu sigui perfectament assumible per a la viabilitat econòmica de l'empresa”.

Finalment, el regidor ha subratllat que “des de Cort sempre hem intentat arribar a acords amb els sindicats, ja que per a l'Ajuntament de Palma el més important és que els ciutadans no es vegin perjudicats per cap conflicte laboral, i amb la signatura d'aquest conveni col·lectiu hem aconseguit aquesta pau laboral”.

Dll
09
Feb

El Consell Assessor de Cultura Popular dóna el vist i plau a l'expedient de declaració del ball dels cossiers de Manacor com a Festa d'Interès Cultural

Un moment de la reunió del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca que ha tengut lloc aquest matí a la Misericòrdia

El Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca s'ha reunit aquest matí, a les dependències de la Misericòrdia, sota la presidència del vicepresident del Consell, Joan Rotger, i amb l'assistència de la directora insular de Cultura i Patrimoni, Catalina Sureda, el secretari tècnic del departament, José Manuel Carrillo, i la resta de representants d'aquest òrgan, dedicat a assessorar el Consell en matèria de foment i protecció de les manifestacions culturals més íntimament lligades a festes, costums i tradicions de l'illa.

El punt més destacat de l'ordre del dia d'avui ha estat l'informe sobre la sol·licitud tramitada per part de l'Ajuntament de Manacor perquè es declari Festa d'Interès Cultural el ball dels cossiers d'aquest municipi. L'informe ha rebut el vist i plau dels membres del Consell Assessor.

Dll
02
Feb

L'Escola de Música i Danses de Mallorca programa diversos actes per commemorar el seu 40 aniversari

Fernando Gilet i Gabriel Frontera han presentat els actes del 40è aniversari de l'Escola de Música i Danses de Mallorca.

El tinent de batlia de Cultura i Esports, Fernando Gilet, acompanyat pel president de l'Escola de Música i Danses de Mallorca, Gabriel Frontera, ha presentat avui els actes programats enguany amb motiu de la celebració del 40 aniversari d'aquesta escola amb balls, trobades, conferències i representacions.

Fernando Gilet ha destacat “el necessari i ingent treball que ha desenvolupat l'Escola de Música i Danses que ha duit el nom de Palma per tot el món, així com l'extraordinària tasca de divulgació i enriquiment de la nostra cultura popular i tradicional des de fa 40 anys”.

El tinent de batlia de Cultura hi ha afegit que “són molts els palmesans i mallorquins que en aquests gairebé 50 anys han passat per aquesta Escola, fundada el 1975 per Bartomeu Enseñat, al qual mai se li estarà prou agraït per haver estat l'impulsor d'aquesta escola”.

Dll
26
Ene

El Firó de Sóller ja té Valentes Dones 2015

Aida Pons i Aina Nigorra (Foto: http://www.saveu.cat/)

La popular festa del Firó de Sóller d’enguany ja té les seves Valentes Dones. En aquesta ocasió els papers de al·lotes que representaran durant el període del Firó d’enguany fins al de l’any vinent el paper de les germanes Francisca i Catalina Casasnovas, seran Aina Nigorra Vaquer i Aida Pons Puig.   Lluny d’altres anys, en aquesta ocasió sols hi ha hagut una parella que s’ha presentat a l’elecció i, per tant, elles seran investides a l’acte del pregó que es celebrarà dies abans de les fires de maig.

Aina Nigorra i Aida Pons ja es presentaren l’any passat a l’elecció, però no aconseguiren guanyar a pesar de la seva devoció per aquesta festa i, com no, de la seva implicació dins l’organització i els col·lectius que conformen tot el conjunt festiu.

D’aquí a uns instants, concretament a les 19h hores d’avui, l’única candidatura serà presentada en públic a la Sala Magna de l’Ajuntament.

 

Dc
14
Ene

L’Ajuntament de Palma convoca un concurs de cartells per promoure Sa Rua i Sa Rueta: les obres es poden presentar fins a divendres

Imatges d'uan Rua anterior

L’Ajuntament de Palma ha convocat un concurs de cartells per anunciar Sa Rua i Sa Rueta d’aquest any. Aquells que vulguin participar poden fer-ho fins al proper divendres 16 de gener a les 13 hores. El premi per al guanyador del cartell de Sa Rua consisteix en dos passatges d’avió a una destinació nacional amb Air Europa, mentre que el guanyador del cartell de Sa Rueta obtindrà dos passaports d’infant i dos d’adult per anar a Katmandú Park.

A aquest concurs pot participar qualsevol persona interessada, els participants que es presentin al concurs de cartells de Sa Rueta poden tenir fins a 16 anys, i per participar al concurs de Sa Rua s’han tenir més de 17 anys.

Els cartells han de ser originals i inèdits. Cada participant pot presentar un màxim de dos cartells. Les obres es poden presentar a l’àrea de a Participació Ciutadana (plaça de Santa Eulàlia, 9, 3r pis) de dilluns a divendres del 7 al 15 de gener (de 9 a 14 h) i el dia 16 de gener (de 9 a 13 hores).

Dll
12
Ene

L'Ajuntament d'Inca repartirà 8.000 euros en premis entre els participants de Sa Rua i Sa Rueta

Imatge d'un rueta l'any passat

L'Ajuntament d'Inca ha fet públiques les bases per participar a Sa Rua i Sa Rueta que inclouen un total de 8.000 euros repartits en diferents categories.

Sa Rua tendrà lloc el proper 14 de febrer i tendrà com a punt de concentració la plaça del Bestiar oper acabar al carrer de Fra Juníper Serra.

La participació és lliure, s’hi pot inscriure tothom que vulgui i que participi en la desfilada de SA RUA. El tema o motiu, l’elegiran lliurement els concursants.

S'estableixen dues categories per als premis. La de carrosses que inclou cinc guardons que aniran dels 1.000 als 400 euros. La categoria de comparses també inclou cinc premis que aniran des dels 800 fins als 200 euros.

Pel que fa a la Rueta se celebrarà el 12 de febrer concentrant-se a la plaça de la Llibertat per acabar amb una festa infantil a la plaça Mallorca.

Dg
21
Dic

Inaugurat el Betlem Vivent Solidari a la Misericòrdia

Maria Salom i Joan Rotger han recorregut el betlem i han saludat els particpants que han representat escenes típiques de Mallorca.

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, acompanyada del vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger, va inaugurar ahir el Betlem Vivent Solidari, organitzat al jardí de la Misericòrdia. Maria Salom i Joan Rotger, que s'ha sumat a la celebració vestits de pagesos, han recorregut les nombroses escenes del betlem tradicional, com a mostra d'expressió de mallorquinitat. 

Es tracta de la segona edició d'aquest esdeveniment, en el marc del qual s'han representat un ample ventall d’escenes d’antics oficis mallorquins i imatges característiques del Naixement, que han cobrat vida gràcies als voluntaris de les associacions de gent gran, que han acceptat prendre part en aquest projecte, organitzat pel Consell de Mallorca a través de l’àrea de Relacions Institucionals i Promoció Sociocultural.

Dg
16
Nov

Oficis antics: Arrossers

Imatge del conreu i l'arròs cuinat

Vila-real ha estat un poble eminentment agrícola fins ben entrat el segle XX ja que les primeres indústries giraven al voltant de la taronja, però la citricultura, evidentment, no ha estat sempre l’única ni la principal dedicació dels vila-realencs.

Des de fa cinc mil anys, l'arròs ha estat el suport material de les cultures de l’Extrem Orient. Des d’ací, no sabem si des de l’Índia o des de la Xina els estudiosos del tema no es posen d’acord l’arròs ha conquerit el món sencer. Ja el 2800 a.C. l’emperador xinés Xing nong va publicar un edicte pel qual s’adjudicava en exclusiva el dret a presenciar la cerimònia de la sembra de l’arròs. Des de l’Orient, els apreciats granets d’arròs viatjaren envers Occident en les alforges de les cavalleries que creuaven les estepes i els deserts asiàtics.

Dj
13
Nov

La XXIX Temporada d'Òpera del Teatre Principal s'inaugurarà demà divendres amb el recital líric del tenor Jorge de León, que actuarà per primera vegada a Mallorca

El tenor Jorge de León, aquest matí, al Teatre Principal, amb la directora gerent, Margalida Moner, i l'adjunt a la direcció artística, Pablo López

El tenor Jorge de León obrirà la XXIX Temporada d’Òpera del Teatre Principal de Palma amb el recital líric que oferirà demà divendres, a les 20 hores, a la Sala Gran, amb l'acompanyament de la mezzosoprano Belén Elvira i del pianista Juan Antonio Álvarez Parejo. L'esdeveniment ha estat presentat avui, amb la presència del mateix Jorge de León, i la directora gerent del Principal, Margalida Moner, que ha destacat el prestigi del tenor canari.

De fet, al llarg de la seva trajectòria artística, de León ha guanyat els principals premis de cant d’Espanya, com ara el Josep Carreras, el Gayarre i el Jaume Aragall, al marge d'haver actuat sota les ordre de directors de la talla de Lorin Maazel, Zubin Metha o Renato Palumbo. Igualment, Jorge de León ha cantat als principals teatres d’òpera d’Europa, com el Teatre Real de Madrid, l’Scala de Milà, el Convent Garden de Londres, l’Arena de Verona i el San Carlo de Nàpols.

Páginas

Suscribirse a RSS - Cultura Popular